Bakır | Copper
Bakır Minerali ve Bakırın İnsan Vücudu açısından önemi ve faydaları:
Bakır, vücut dokusunun yenilenmesinde ve kemik yapısının sağlamlığının sağlanmasında görevli enzimler için gereklidir. Enerji üretiminde ve protein sentezlenmesinde görev alan bakır minerali, alyuvarların oluşumuna da katkıda bulunur. Çinko ve C Vitamini kullanımı ile beyin ve sinir sistemi sağlığı için gereklidir. Saç ve deri sağlığının korunması açısından da önemli bir mineraldir.
Copper gluconate
Molecular Formula : C12H22CuO14
Molecular Weight : 453,8 g/mol
Bakır Eksikliği:
Bakırın yeterince alınmaması durumunca kansızlık görülür. Bakır eksikliği, vücut direncinin azalmasına, güçsüzlük, deride yara ve egzama gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca, saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal ve çarpıntı meydana gelebilir. Bağışıklık sistemi zayıflar. Kemikler ve dokuların yapısı olumsuz etkilenir. İnsan vücudu besinlerdeki bakırın ancak %5 kadarını emebilmektedir. Bakır eksikliği, bakır açısından yetersiz beslenme, bakırın vücut tarafından yeterince emilememesi ya da fazla çinko alımı gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Bakır Fazlalığı ve Bakırın Zararları:
Bakırın aşırı dozda alınması, vücutta bakır fazlalığı oluşmasına neden olur ki bakır fazlalığı, kanser riskini büyük oranda arttırmasının yanı sıra depresyon, şizofreni, bunaklık, hipertansiyon gibi ciddi zihinsel ve bedensel rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Bakır içeren yiyecekler nelerdir?
Zeytin, fındık, ceviz, badem, taze ve kuru üzüm, arpa, tam buğday unundan hazırlanan esmer ekmek, bal, kuzu ciğeri, sarımsak, portakal, pancar, pekmez, brokoli, fasulye ve bezelye bol miktarda bakır içeren besinler arasındadır.
Günlük Bakır İhtiyacı:
Bebeklerde günlük 0,5 - 1 mg, çocuklarda 1 - 2 mg ve yetişkinlerde de ortalama 2,5 mg kadar bakır alınması günlük bakır ihtiyacını karşılayacaktır.