Vitamin B3 | Niasin | Niacin

Niasin ;su ve alkolde çözü- nen asit, alkali, ışık ve ısıya dayanıklı bir vitamindir.

Niacin
Molecular Formula : C6NH5O2
Molecular Weight : 123,1094 g/mol
 

Vücut Çalışmasındaki Görevleri 

B grubu vitaminlerinden biri olarak karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında görevlidir. Yetersizlik ve Fazlalıkları Diyette yeterince niasin alınmaması sonucu sinir sistemi , sindirim sistemi ve güneş gören deride simetrik yaralarla kendini gösteren pellegra hastalığı oluşur. Pellegra hastalığı daha çok tek yönlü beslenen; özellikle de sadece mısır tüketen toplumlarda görülür. Hastada iştahsızlık, halsizlik belirtileri yaygın olup, kol ve bacakların güneş gören yerlerinde yaralar oluşur. Depresyon yani ruhsal bozukluk hastalarda yaygındır. 

Günlük Niasin Gereksinmesi 

Besinlerle alınan iyi kalite protein vücut için gerekli niasin gereksinimini karşılar. Özellikle de bir amino asit olan triptofan vücutta niasine dönüştüğü için alınan miktar niasin eş değeri olarak saptanmalıdır. Günlük niasin ihtiyacı her 1000 kalori için 6.6 mg’dır.

Niasinin En Çok Bulunduğu Besinler 

Et, balık, kümes hayvanları, karaciğer, maya, tahıllar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.